Dlaczego warto spożywać olej z ostropestu?

Opublikowane przez Aldona w dniu

Olej uzyskiwany z ostropestu to substancja, którą warto włączyć do swojej codziennej diety. Należy jednak wybierać tylko oleje tłoczone na zimno, gdyż to właśnie one zawierają w swoim składzie wszelkie prozdrowotne składniki. Ten nierafinowany produkt idealnie sprawdza się do chłodnych dań, takich jak sałatki, pasty, dressingi, czy kanapki. Można go również stosować doustnie w celu leczenia chorób wątroby, nerek, czy układu krwionośnego. Ten bogaty w składniki odżywcze produkt powinien znaleźć się w każdym domu.

Który olej nierafinowany warto wybrać?

Ostropest plamisty to roślina znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Często bywa ona jednak mylona z chwastem. W nasionach ostropestu znajdują się substancje takie jak fitosterole, garbniki, przeciwutleniacze, minerały oraz witaminy C, E, K. Głównym zastosowaniem oleju z tej rośliny jest regeneracja i oczyszczanie wątroby i nerek z toksyn, glukozy, czy insuliny. Stosując olej z ostropestu, można uregulować poziom cukru we krwi, wzmocnić naczynia krwionośne oraz poprawić działanie układu odpornościowego. Produkt wykazuje również działanie przeciwnowotworowe.

Olej z ostropestu – zastosowanie w pielęgnacji ciała

Dzięki działaniu przeciwzapalnemu produkt ten warto stosować na różne dolegliwości skórne. Można nim leczyć atopowe zapalenie skóry, egzemy, wysypki, czy łuszczycę. Olej sprawdzi się także do codziennej pielęgnacji, nawet delikatnej i wrażliwej na podrażnienia cery. Wcieranie tego wyrobu w nasady włosów sprawia, że kosmyki stają się miękkie, błyszczące i lepiej odżywione. Regeneracji ulegają również zniszczone końcówki.

Jak wykorzystać olej z nasion ostropestu w kuchni?

Oleje tłoczone na zimno nie nadają się do smażenia. Nie oznacza to jednak, że trzeba je przyjmować jedynie doustnie. Olej z ostropestu (https://www.bee.pl/9125-olej-z-ostropestu) idealnie pasuje do sałatek, surówek, sosów i dressingów. Można go również dodać do domowych past, czy pieczywa. Świetnie smakuje również z nabiałem. Wiele osób dodaje ten olej do twarogów, jogurtów, czy musli. Eksperymentowanie z olejem w kuchni pozwoli odkryć nowe smaki, a przy tym zadbać o swoje zdrowie.